FREDI BREUNIG

Fredis Glosse

Broodwürschd (Mundart)

16.08.2022

Mir Deutsche esse im Schnitt uugfahr 30 Kilogramm Wurscht unn Schinke im Johr unn halte doomit – wen wunnerts? – n Weltrekord. Gloor: s Wurschtmache iss bei uns a Johrhunnerte alte Handwerkskunst, die im Lauf der Zeit mehr wie 1.500 verschiedene Wurschtsurrde vüürgebrochd hodd. Widder a Weltrekord! Däss mir aa gern grille, iss kee Geheimnis unn däss mir doo n liebste Broodwürschd mache, aa nedd. Owwer hobbt ihr gewösst, däss sich der Noome „Broodwurschd“ nedd vo „braten“ obleit? Die Broodwurschd iss nämlich nooch ihr Herstellungsoord benannt. Sie bestädd aus s sogenannt „Brät“. Doss iss glee ghackts Flääsch, woss zu die Herstellung vo die Würschd verwendt würrd. So, genug Dheorie jetzt, nuu die Praxis! Broodwürschd konn mer sich natürlich leicht dehemm gemach, mer konn se sich owwer aa fertig gekäff. Früher hodds ömmer ghässe: „Die erschte Festlich im Johr senn die Beste, weil die Leut doo noch richtig Hunger off Broodwürschd hömm.“ Mer muss owwer nedd unbedingt off a Fest, wenn mer sich a Broodwurschd käff well, weils schließlich jo a etliche fest installierte Broodwurschbude gidd. In die Neuscht woor der Kromer am untere Morrdblatz („Mit Semf? Ohne Semf? Bittschön! Dankschön!“) legendär, in Könshoofe hömm böse Zunge ömmer behaupt, däss der Semf besser iss wie die Wurscht, unn in Ostheim racht der Schlood vo die Broodwurschbuude aa noch tüchtig. Ja, unn dann gidds jo aa noch s Broodwurschdhaus oos Dreiländereck am Schwarze Moor in die Hochrhön. Bude trau ich mir zu den moderne Bau goor nedd zu sooche, so nobel unn steril wie’s dürrt zugädd. Hobbd ihr euch dürrt in die letzt Zeit scho amoll a Wurschd gekäffd? Brengt Zeit mit! Ich woor jetzt zwee mol oowe, s woor nedd vill los (Werkedooch), hobb mir rechts a Bier gekäfft unn dann links noch a Broodwurscht bestellt. A Drama! Der, der doo brödd, zelebriert doss regelrecht unn hodd wallich die Ruh wagg! Er nimmt a Wurscht vo a Häufle scho ferticher Würscht (dääd ich soo sofort nahm!) unn leechtse dann links noch amoll extra off n Rost. Dreht se, wend se, worrd – mit einer Ruh, dässes a wahre Pracht iss! Fast wollt ich mir scho a zwetts Bier käff, bis die Wurscht fertig iss. „Slow food“ im wahrsten Sinne des Wortes! Ower ich well jo nedd jommer. Schmeck dudd se, aa wenn mer lang drauf worrd muss. „Mer muss zufriede sei“, hodd jo aa scho der Dalai Lama gsochd. Servus, der Eustach.


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